Beyin göçü, özellikle son yıllarda Türkiye’de çok daha büyük bir sorun halinde gelmeye başladı. Eğitimini tamamlamış ya da kariyerinde önemli noktalara gelmiş pek çok kişi, iş imkanlarının yetersizliği ya da olumsuz çalışma koşulları nedeniyle ülkemizden ayrılarak nitelikli iş gücünün gerilemesine neden oldu.
Beyin göçünün görmezden gelinemeyecek kadar büyük bir sorun haline gelmesiyle birlikte hükümet kanadından da konuyla ilgili hamleler gelmeye başladı. Son olarak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Uluslararası Bilim İnsanlarının Üniversitelerde ve Savunma Sanayii Şirketlerinde İstihdamına Yönelik İş Birliği Protokolü imzaladı. Peki bu protokol, tam olarak ne işe yarayacak?
Son dönemde gündem olan Eurofighter savaş uçağını mercek altına altığımız videomuzu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz
YÖK’ün konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamaya göre protokol, uluslararası akademisyenlerin savunma sanayii alanında Türkiye’de çalışabilmeleri ve küresel bilginin akademi ve sanayiye aktarılması amacı ve yurt dışında başarılı çalışmalara imza atan bilim insanlarının bilgi ve tecrübelerinin Türkiye’ye kazandırılması, savunma sanayii sektöründe uluslararası bilim insanlarının görevlendirilmesi, akademisyenlerin bilgi ve yetkinliklerinin ortak araştırma ve geliştirme projeleriyle savunma sanayisine kazandırılması hedefiyle imzalandı.
YÖK’ün benzer protokollere imza atarak sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün temin edilmesini sağladığını ifade eden YÖK Başkanı Erol Özvar, konuyla ilgili açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Nitelikli uluslararası bilim insanlarının üniversitelerimizde görev almasını önemsiyoruz”
Yurt dışında başarılı çalışmalara imza atmış bilim insanlarının çalışmalarına Türkiye’de devam ederek bilgi ve tecrübelerinden faydalanılacağını belirten Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ise açıklamalarına şu şekilde devam etti:
İsrail’in Demir Kubbesi Nasıl Çalışıyor?
ABD’nin YÜZEN KALESİ: Dünyanın En Büyük Uçak Gemisi USS Gerald Ford