Bloomberg yazdı borsa hareketlendi, Turkcell satılacak mı?

Borsa DEDEKTİFİ

ARAP SAÇINA DÖNEN ORTAKLIK YAPISI

Karamehmet, Turkcell’de öyle bir ortaklık yapısı kurdu ki yıllar boyunca bu yapı şirketin geleceğini belirledi. İlk olarak İsveçli TeliaSonera, Turkcell’de hisse almıştı. Ardından TeliaSonera, Turkcell’de gelişmeleri takip etti ve Karamehmet’in maddi olarak sıkıştığı dönemlerde şirkette hakim ortak olmayı hayal etti. Ancak karşılarında Karamehmet gibi bir finans dehası olduğunu unuttular. Çünkü ‘Karamehmet’in başka çaresi kalmadı’ denilen bir nokta Rus Alfa Grubu ortaya çıktı. Karamehmet, Turkcell’de hakimiyeti kaybetmeden hisse satışı yaparak hem darboğazdan kurtuldu hem de şirketi yönetmeye devam etti. İlerleyen yıllarda Turkcell’de ortaklar bir türlü ortak karar veremedi, genel kurullar çıkmaza girdi, anlaşmazlık uzun süre devam etti. Sonra Karamehmet, Turkcell’i kaybetmemek için Ziraat Bankası’ndan çektiği krediyi geri ödeyemeyince Turkcell’in kontrolü adım adım kamuya geçmeye başladı. Karamehmet’in hisseleri kamuya devredilirken TeliaSonera da Turkcell’de sahip olduğu hisseleri sattı. 2020 yılında Türkiye Varlık Fonu, toplam yüzde 26,2 içerisindeki yüzde 15’lik imtiyazlı hisseleriyle Turkcell Yönetim Kurulu’ndaki 9 üyeden 5’ini belirleyebilecek ve şirketin yönetim kontrolüne sahip en büyük hissedarı oldu. Geldiğimiz noktada, Varlık Fonu’nun şirkette kontrolü sağlayan hisseleri satmak için nabız yokluyor.

HİSSELER BU YIL İKİYE KATLANDI

Haberin etkisiyle Turkcell hisseleri dün yüzde 2.55 artarak 108.7 TL’den kapandı. Hisseler gün içerisinde 111.7 TL’ye kadar yükseldi. Temmuz ayı başında 99.30 TL fiyat göz önüne alındığında son 5 işlem gününde hisselerde yüzde 10’a yakın bir yükseliş yaşandı. Hisselerde yaşanan bu artış, ‘Hisse satışı haberi sızdı mı?’ sorusunu kafalara getirdi. Gerçi Varlık Fonu’nun şirkette hisse satabileceği dedikodusu son 1 yıldır borsa kulislerinde konuşuluyordu. Turkcell hisselerinde yılbaşındaki 56.10 TL’lik fiyat göz önüne alındığında bu yılki değer artışı yüzde 94’e ulaşmış durumda. Borsadaki hisse fiyatına göre, Turkcell’in piyasa değeri 7.3 milyar dolar. Satışa konu yüzde 26.2 payın değeri ise bu rakama göre 1.9 milyar dolar. Ancak şirket kontrolünün de bu hisseleri alacaklara geçeceği için fiyat çok farklı olabilir.

DÜŞÜK ORANDA HİSSE SATIŞI DA OLABİLİR

Bloomberg’ün haberinde Arap Yarımadası ve Azerbaycan’dan yatırımcılar Turkcell’den hisse alımı için ilgi gösteriyor. Yine kamunun kontrolündeki bir diğer GSM operatörü Türk Telekom’un piyasa değeri ise hisse fiyatına göre 5.4 milyar dolar seviyesinde. Turkcell’de bir hisse satışı olması durumunda, satış rakamı Türk Telekom’un değeri dolayısıyla hisse fiyatını da etkileyebilir. Evet Turkcell’deki Varlık Fonu hisselerinin satılabileceği haberleri piyasada büyük heyecan uyandırdı ama bu diğer şirket hisse satışları kadar kolay olmayabilir. Çünkü GSM sektörü, kamu tarafından milli güvenlik gerekçesiyle ‘stratejik’ görülüyor. Dolayısıyla Varlık Fonu her ne kadar hisse satışı için nabız yoklasa da karar sadece “hisse satışı-elde edilecek gelir” kadar basit olmayabilir. Hatta şirketin kontrolü kaybedilmeden daha düşük oranda bir hisse satışı da gündeme gelebilir, benden söylemesi…

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir