1-AİLELERİN BASKISI ARTTI
İsrail’de Binyamin Netanyahu’nun savaş kabinesi haftalardır rehinelerin iadesi konusunda bir ilerleme kaydedilmemesi sonucu yurt içinde yoğun bir eleştiri altındaydı. Hamas’ın elindeki İsrailli rehinelerin aileleri, hem medya üzerinden hem de birebir olarak İsrailli politikacılara ‘Onları eve getirin’ kampanyası kapsamında uyguladıkları baskıyı arttırdı.
2-ABD’DE İSRAİL’E TEPKİ BÜYÜDÜ
ABD’de yapılan son anketler, ABD’lilerin Gazze’de İsrail’e verdiği desteğin düştüğünü ve çoğunluğun, insanlık krizine dönüşen çatışmaların durması için İsrail’in ateşkes çağrısı yapması gerektiğini düşündüğünü ortaya koydu. Anket sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 68’i, ‘İsrail ateşkes çağrısı yapmalı ve müzakere etmeye çalışmalı’ dedi. ABD kamuoyundaki bu göstergeler Beyaz Saray’ın da İsrail hükümeti üzerindeki ‘ateşkes’ baskısını yoğunlaştırdı.
3-GAZZE’DEKİ YIKIMIN BOYUTU
Gazze’deki yıkım ve öldürülen sivillerin sayısı arttıkça İsrail’e yönelen uluslararası baskı da yükseldi. Haftalardır yiyecek, su, yakıt ve ilaç sıkıntısı çeken sivillerin durumu başta Birleşmiş Milletler olmak üzere birçok uluslararası insan hakları derneği tarafından daha yüksek sesle dillendirilmeye başladı. Gazze Şeridi’nde yaşayan 2.3 milyon insandan 1.7 milyonu yerinden edildi. Bölgede hizmet veren 36 hastaneden 26 tanesi vuruldu ya da enerjiye erişimi kalmadığından hizmet dışı kaldı.
4-İSRAİL’İN MÜHİMMATI AZALDI
Uluslararası yorumculara göre Gazze’de büyük bir yıkım gerçekleştiren İsrail, akıllı bomba stoğu ve Demir Kubbe savunma sisteminin füzelerini önemli ölçüde tüketti. Dört günlük ara askerlerin dinlenmesi ve lojistiğin ve stratejinin gözden geçirilmesi için de gerekliydi.
BİLGİ NOTU: İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanında can kaybı 14 bini geçerken, 6 bine yakın çocuk da katledildi.